Ūkininko nuotrauka
Mitsubishi MT2201D traktorius
Mitsubishi MT2201D traktorius
Dabastalių galerija
Apklausa

Ar tikite jog rapsai kainuos 1800 Lt/t

Ligos. Anisakiazė

Gegužė 19 d. 2010

Ligos. Anisakiazė

Anisakiazė – parazitinė liga, kurią sukelia apvaliųjų kirmėlių Anisakis šeimos Anisakis simplex ir Pseudoterranova decipiens lervos. 

Sukėlėjo vystymasis 

Sukėlėjas vystosi stadijomis: suaugusi kirmėlė, kiaušinėlis, lerva. Suaugusios 15 cm ilgio ir 2-4 mm skersmens Anisakis simplex ir Pseudoterranova decipiens kirmėlės aptinkamos jūros žinduolių žarnyne. Patelės išskiria kiaušinėlius, kurie su minėtų gyvūnų fekalijomis patenka į vandenį. Kiaušinėliuose formuojasi I stadijos lervos. Išsilaisvinusias iš kiaušinėlių II stadijos lervas praryja vėžiagyviai. Juose vystosi III stadijos lervos.
Užkrėstus vėžiagyvius suėda žuvys ir galvakojai moliuskai (aštuonkojai, kalmarai ir kt.) o juos – jūros žinduoliai. Kai jūros žinduolių organizme III stadijos lerva virsta suaugusiu kirminu, prasideda naujas sukėlėjo vystymosi ciklas.
Žmogus Anisakis lervomis užsikrečia suvartojęs užkrėstą žalią arba netinkamai apdorotą jūros žuvį ar galvakojus moliuskus.

Sukėlėjo paplitimas ir savybės

Prancūzijos maisto saugos agentūros (AFSSA) duomenimis, Anisakis simplex ir Pseudoterranova decipiens lervos aptinkamos viso pasaulio jūrose ir vandenynuose. Priklausomai nuo rūšies ir žvejybos zonos, apie 15-100 proc. jūros žuvų yra užkrėstos Anisakis lervomis. Užkrėstų galvakojų moliuskų yra mažiau – 20-35 proc.
Prancūzijoje atlikti dažniausiai vartojamų žuvų tyrimai parodė, kad  80 proc. ančiuvių, 30 proc. skumbrių, 70 proc. menkių bei 90 proc. merlangų yra užkrėsti Anisakis lervomis.
Dažniausiai lervos aptinkamos žuvies žarnose, susisukusios į spiralę, apgaubtos kapsule. Mirus žuviai, jos gali migruoti į raumenis.
Anisakis lervos turi savybę išgyventi žemesnėje nei 0°C temperatūroje, druskos tirpale bei acte.
 
Klinika

Žmogui anisakiazės simptomai gali pasireikšti po kelių valandų nuo užsikrėtimo. Ligoniai dažniausiai skundžiasi pilvo skausmu, pykinimu, vėmimu. Patekusios į žarnyną Anisakis lervos gali sąlygoti eozinofilinių granuliomų susidarymą, dėl to gali atsirasti žarnyno nepraeinamumas.
Anisakis lervos žmogaus organizme taip pat gali sukelti alergines reakcijas.

Sergamumas

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje 2007-2009 metais žmonių susirgimo anisakiaze atvejų neužregistruota.
Ši liga registruojama tose pasaulio valstybėse, kuriose populiaru valgyti žalią arba netinkamai apdorotą (šaldytą, sūdytą, marinuotą, rūkytą) jūros žuvį ar galvakojus moliuskus. Štai Japonijoje, kurioje įprasta valgyti suši, kasmet registruojama 2500 žmonių susirgimo anisakiaze atvejų. Jungtinėse Amerikos Valstijose kasmet minėta parazitine liga suserga 10 žmonių.
Žmonių susirgimo anisakiaze atvejai dažniausiai registruojami šiose Europos valstybėse: Ispanijoje, Norvegijoje, Nyderlanduose ir Jungtinėje Karalystėje. Kasmet kiekvienoje minėtoje valstybėje registruojama apie 20 anisakiazės atvejų.

Laboratoriniai tyrimai

Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos laboratorijose atliekami neperdirbtų žuvų, vėžiagyvių, moliuskų bei jų gaminių laboratoriniai tyrimai dėl helmintų (Anisakis simplex, Philometra spp. nematodų, Mikrosporų pseudocistų ir kt.). 2007 metais buvo atlikti 670, 2008 metais – 520, 2009 metais – 392, 2010 metais (sausio – balandžio mėn.) – 93 minėtų mėginių mikrobiologiniai tyrimai. Vykdant valstybinės kontrolės programas, 2009 metais teisės aktų reikalavimų neatitiko 30, o 2010 metais (sausio – balandžio mėn.) – 5 neperdirbtų žuvų, vėžiagyvių, moliuskų bei jų gaminių tyrimų rezultatai.
Remiantis 2009-1010 metų Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto duomenimis, dažniausiai Anisakis simplex nematodai aptinkami sušaldytoje, karštai rūkytoje jūros lydekoje, žuvų konservuose.

Prevencijos priemonės

Siekiant apsisaugoti nuo užsikrėtimo anisakiaze, būtina laikytis šių prevencijos priemonių:
· Sugautą žuvį kruopščiai ir kaip galima greičiau išvalyti, siekiant sumažinti lervų migraciją iš žarnų į raumenis.
· Žuvį tinkamai termiškai apdoroti arba užšaldyti. Anisakiazės sukėlėjai žūva kaitinant žuvį 60°C temperatūroje per 10 min., greitai užšaldant –35°C ar žemesnėje temperatūroje per 15 val. arba užšaldant –23°C temperatūroje per mažiausiai 7 dienas.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas informuoja, kad maistui skirtų žuvų mikrobiologinius tyrimus atlieka Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto bei apskričių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybų laboratorijos. Žuvų parazitologinis tyrimas fiziniams ir juridiniams asmenims kainuoja 30 litų.

 

 

Nmvrvi inf.Savas ūkis

Dalintis su draugais:
Kiti straipsniai
Galvijų tuberkuliozės prevencija

Galvijų tuberkuliozės prevencija

Pasaulyje ir Lietuvoje žmonių tuberkuliozė yra plačiai paplitusi. Daugėja žmonių sergančių atvirąja tuberkuliozės forma, didėja bakterijų atsparumas antibakteriniams vaistams.

Balandis 14 d. 2010
Ganyklų drėkinimas

Ganyklų drėkinimas

Drėkinimo tikslas – aprū pinti augalus vandeniu, pagerinti maisto medžiagų įsisavinimą, dirvo žemio mikrobiologinius procesus.

Vasaris 23 d. 2010
Infekcinės gyvulių ligos

Infekcinės gyvulių ligos

Infekcines ligas sukelia bakterijos, virusai ir kiti mikroorga nizmai. Šios ligos labai išplitusios di desnėse gyvulių fermose, tačiau ne retai pasitaiko ir ūkininkų ar kelis gyvulius laikančių šeimininkų tvar tuose.

Vasaris 23 d. 2010
Geras pašaras – riebus ir maistingas pienas

Geras pašaras – riebus ir maistingas pienas

Norint pieno sudėtį keisti per šė rimą, reikia suprasti, kaip virškinami pa šarai.

Vasaris 23 d. 2010
Arklių ligos ir jų profilaktika

Arklių ligos ir jų profilaktika

Arklio sveikata labai pri klauso nuo šėrimo, priežiū ros ir jo naudojimo. Arklių užkrečiamas ligas sukelia bakterijos, virusai, mikro skopiniai grybai arba jų nuodingos (toksinės) medžiagos bei parazitai. Dažniau arkliai serga neužkrečiamomis

Vasaris 23 d. 2010

Grūdų kainos

Avižos 320 Lt
Kukurūzai 480 Lt
Kviečiai E kl. 580 Lt
Kviečiai I kl. 570 Lt
Kviečiai II kl. 560 Lt
Kviečiai III kl. 530 Lt
Kviečiai IV kl. 495 Lt
Kviečiai spelta 950 Lt
Kvietrugiai 420 Lt
Pupos 660 Lt
Rapsas 1040 Lt
Rugiai M+ 420 Lt
Žirniai 670 Lt
Apklausa

Ar vis dar turite grūdų atsargų ?

Skelbimai ūkininkams
Ūkininkai žiūri
tv laidų archyvasMokymaidarbo skelbimai
Kontaktai | Reklama
© 2009-2024 visos teisės saugomos.