Liepa 27 d. 2010
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, kad nuo trichineliozės privaloma ištirti kiekvieną nušautą šerną ir kiekvieną paskerstą kiaulę. Atliekant tyrimus, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje nustatyta 20 trichineliozės atvejų (6 kiaulėms ir 14 laukinių gyvūnų).
Tyrimai atliekami iš kiaulių ar šernų skerdenų diafragmų, tarpšonkaulinių ar kramtomųjų raumenų mėginių. Tyrimus dėl trichineliozės galima atlikti teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybų diagnostikos kabinetuose, pas privačius veterinarijos gydytojus arba Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ir jo filialuose. Tyrimus privalo atlikti ne tik ūkininkai, norintys parduoti mėsą bet ir kiaulių laikytojai, skerdžiantys kiaules savo reikmėms bei medžiotojų klubai – sumedžiotiems šernams. Skerdyklose skerdžiamų kiaulių mėsa dėl trichineliozės tiriama nustatyta tvarka.
Naminiai gyvūnai trichinomis užsikrečia nuo laukinių gyvūnų. Dažniausiai serga šernai, rudosios lapės, usūriniai šunys, pilkosios žiurkės, miškinės kiaunės, vilkai. Naminiai gyvūnai užsikrečia suėdę trichinelioze sergantį laukinį gyvūną, pvz.: pelę, žiurkę, arba suėdę užkrėstų naminių ar laukinių gyvūnų atliekų.
Vienintelis patikimas trichineliozės profilaktikos būdas – nevalgyti nepatikrinto gyvūno mėsos. Reikėtų atsisakyti pagundos skanauti dovanotus mėsos gaminius, neįsitikinus, kad mėsa buvo patikrinta. Taip pat neverta pirkti mėsos ar jos gaminių iš atsitiktinių prekeivių.
Labai svarbu laikytis veterinarijos reikalavimų šeriant gyvulius – nenaudoti žvėrių dorojimo atliekų kiaulių bei kitų naminių gyvūnų šėrimui. Didžiausias pavojus kiaulėms susirgti trichinelioze yra ten, kur nesilaikoma tvarkos bei sanitarijos reikalavimų. Tvartuose, pašarų ruošimo vietose būtina reguliariai šalinti pašarų likučius bei naikinti graužikus.
Trichineliozė yra ūmi žmonių ir gyvūnų liga, kurią sukelia apvaliųjų kirmėlių trichinella lervos. Žmonės šiais parazitais užsikrečia vartodami užsikrėtusių naminių ir laukinių gyvūnų mėsą. Mėsoje tūnančias trichinas sunku sunaikinti – jos puikiai ištveria aukštą temperatūrą, sūdymą, marinavimą, rūkymą ir šaldymą. Trichinas geriausia naikinti sudeginant mėsą.
Ligos klinika gali būti labai įvairi – lemia į organizmą pakliuvusių trichinų kiekis, organizmo būsena iki susirgimo ir kt. Ligos požymiai dažniausiai išryškėja praėjus 2-3 savaitėms nuo užsikrėtimo (t.y. nuo trichinelioze sirgusio gyvūno mėsos suvalgymo). Kuo anksčiau pasireiškia trichineliozės požymiai, tuo sunkesnė būna ligos eiga.
Vidutiniškai arba labai sunkiai sergantys ligoniai karščiuoja, jiems patinsta veidas arba tik akių vokai. Būdingiausias trichineliozės požymis yra raumenų skausmas, kuris gali būti toks intensyvus, kad žmogus negali apsiversti lovoje, pakelti rankos ar kojos, sunku kalbėti, kramtyti maistą. Pirmomis susirgimo dienomis kūno temperatūra gali pakilti net iki +39 - +40ºC, karščiavimas gali tęstis 2-3 savaites.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena gyventojams, kad vaišindami draugus ar kaimynus namuose skerstų kiaulių patiekalais, pagamintais iš mėsos, nepatikrintos veterinarijos gydytojo, trichineliozės užkrato atveju jie užsitraukia ne tik moralinę, bet ir teisinę atsakomybę.
vmvt inf.
tai taip nieko ir neatsakė, daugiau kla..
Butkevičiau ar skaitai komentarus? Įve..
o kombinuoti pasarai tai sveikas pasaras..
neapsimoka,bet augina,dirba is idejos,ka..
augina bet sako tik pragyvenimui,tipo vo..
..Atsisakius savo mažo ūkio tikrai dau..
..Dėl ekologinės produkcijos tai situa..
Che che melagyste. Deja KUHN negamina si..
Dirbantis ūkininkas moka sodrai dviguba..